Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Γιόγκα: Τα οφέλη που προσφέρει στα παιδιά





 Γράφει η Καραγγελή Κυριακή – Μαρία



Δασκάλα -

Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ειδικής Εκπαίδευσης




Πολλές φορές οι γονείς και οι δάσκαλοι έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση πως τα παιδιά αποκλείεται να έχουν άγχος  και ότι πρόκειται για ένα "χαρακτηριστικό" των ενηλίκων. Πιστεύουμε  ότι τα παιδιά έχουν όλα τα προβλήματά τους λυμένα και δεν έχουν τίποτα να τα αγχώνει. Κι όμως τα παιδιά, όπως κι εμείς, ζουν σε μια κοινωνία που βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, τρέχουν για να προλάβουν το σχολείο και τις διάφορες δραστηριότητες που το συνοδεύουν, πιέζονται για να έχουν καλούς βαθμούς, θέλουν  να είναι δημοφιλή, να ανήκουν σε ομάδες, να συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά αθλήματα.

Τα παιδιά της σύγχρονης εποχής βρίσκονται συχνά σε υπερδιέγερση λόγω της πληθώρας παιχνιδιών και άλλων υλικών αγαθών που τα περιβάλλουν πράγμα που έχει επίδραση στη συγκέντρωσή τους. Περνάνε από τη μια δραστηριότητα στην άλλη χωρίς συγκεκριμένο στόχο και συχνά λανθασμένα διαγιγνώσκονται με διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή Υπερκινητικότητα. Η συγκέντρωση είναι όπως κάθε άλλη δραστηριότητα: όσο περισσότερο ασκούμαστε σε αυτή τόσο βελτιωνόμαστε. Η συγκέντρωση αναπτύσσεται ιδιαίτερα μέσα από τις στάσεις ισορροπίας, την ώρα του διαλογισμού, της χαλάρωσης και των οραματισμών που δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να ηρεμήσουν σωματικά και νοητικά.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη της γιόγκα στα παιδιά;


·          Βοηθάει τα παιδιά να αποβάλλουν την ένταση και τα μαθαίνει έναν τρόπο ζωής όπου το άγχος δεν έχει θέση και όλες οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται ομαλά.

·         Επειδή στη γιόγκα δεν μπορεί να «αποτύχει» κανείς, ή να μην είναι «καλός σε κάτι»,  τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να επικοινωνούν και να συνυπάρχουν χωρίς το βάρος και την πίεση να «πετύχουν» ή  να γίνουν «πρώτοι» και να «κερδίσουν».

·         Μαθαίνουν χρήσιμα πράγματα  για τη διατροφή, την ανατομία, το περιβάλλον, όπως και για τις αρχές της γιόγκα που περιλαμβάνουν τη μη βία, την αλληλεξάρτηση, την ένωση σε μια ολότητα και τη διασκέδαση.

·          Eκφράζονται δημιουργικά μέσα από την κίνηση οικοδομώντας ελεύθερες, αυτόνομες και δημιουργικές προσωπικότητες.

·         Αναπτύσσουν την ικανότητα συγκέντρωσης, ισορροπίας και χαλάρωσης.

·         Αποκτούν επίγνωση (mindfulness) που τα βοηθά να ηρεμούν τον εαυτό τους όταν χρειάζεται. Η επίγνωση δρα υποστηρικτικά σε όλες τις παιδαγωγικές μεθόδους.

·          Ενισχύει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη μάθηση.

·         Χαλαρώνουν και κοιμούνται καλύτερα.

·         Δυναμώνουν σωματικά, αποκτούν ευλυγισία και συντονισμό του σώματος.

·         Αρχίζουν να αισθάνονται πιο καλά με το σώμα τους και οικοδομούν την αυτοεκτίμησή τους.

·          Μαθαίνουν να συνεργάζονται και να μην ανταγωνίζονται.

·         Αναπτύσσουν την ικανότητα να νιώθουν τους άλλους καθώς και να αναγνωρίζουν και να σέβονται τα συναισθήματά τους.

·         Αποκτούν τη βάση για μια υγιή, ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή. 



Συμπερασματικά, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ξεκινήσουν το πολύτιμο ταξίδι της διανοητικής υγείας και προσωπικής ανάπτυξης από νωρίς. Είναι μια ευκαιρία να καλλιεργήσουν την απέραντη εγγενή τους νοημοσύνη και να μείνουν σε επαφή με την διαίσθησή και το φυσικό ένστικτό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου