Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

10 Τρόποι για να τονώσουμε την αυτοπεποίηση των παιδιών


 



Γράφει η Καραγγελή Κυριακή – Μαρία


Δασκάλα -


Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ειδικής Εκπαίδευσης



Η αυτοπεποίθηση είναι η συναίσθηση της ικανότητας να ανταποκρίνεται κανείς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά και η επίγνωση της σημαντικότητάς του ως ιδιαίτερο πρόσωπο. Και όπως μας διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, μόνο εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να την αποκτήσει. Και μάλιστα από νωρίς!
Τι μπορούμε όμως  να κάνουμε,τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς, για να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών;

1. Μιλάμε στα παιδιά με  ειλικρίνεια και ενδιαφέρον.Το παιδί πρέπει να χαίρεται την  κουβέντα μαζί μας βλέποντας πως αποτελεί  χαρά και όχι αγγαρεία για εμάς η συζήτηση μαζί του. 

2. Σεβόμαστε τις απόψεις του παιδιού.Προσπαθούμε να είμαστε αληθινά δημοκρατικοί και να ακούμε την άποψη του παιδιού.Αν μιλάμε στο παιδί σεβόμενοι  τις επιθυμίες του, θα νιώσει ότι το σεβόμαστε.  

3. Δίνουμε το καλό παράδειγμα.Ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά μιμούνται τους μεγαλύτερους, έτσι αν διαπιστώσουν πως  σεβόμαστε τον εαυτό μας το ίδιο θα κάνουν  κι αυτά.

4. Προστατεύουμε το παιδί όσο χρειάζεται .Πολλές φορές, για να προστατέψουμε  το παιδί, το εγκλωβίζουμε στο ρόλο του θύματος. Παροτρύνουμε  το παιδί να ξεπεράσει τον εαυτό του, ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα κάνει πράγματα που επιτρέπονται για την ηλικία του. Αν του στερούμε τις πρωτοβουλίες και κάνουμε τα πάντα εμείς, ενθαρρύνουμε την παθητικότητά του και το κάνουμε ευάλωτο απέναντι στους άλλους σε περίπτωση σύγκρουσης.

5. Ομολογούμε  με κάθε ειλικρίνεια τους δικούς μας φόβους.Τα παιδιά καθησυχάζονται πολύ όταν συνειδητοποιούν πως τα πρόσωπα που θεωρούν σημαντικά (όπως οι γονείς, οι δάσκαλοι) έχουν περάσει ανάλογες δυσκολίες και ανησυχίες με τις δικές τους. 

6. Προτρέπουμε τα παιδιά να βάζουν  στόχους.Το παιδί πρέπει να μάθει από μικρό να  παίρνει αποφάσεις και να λύνει τα  προβλήματά του, αλλά και να υπομένει και να αγωνίζεται μέχρι να πετύχει τους στόχους του. 

7. Τους μαθαίνουμε  πως αξίζουν .Αποφεύγουμε τα αρνητικά σχόλια για τις επιδόσεις  του παιδιού σε διάφορους τομείς  και προσπαθούμε να υιοθετήσουμε μια στάση που θα δείχνει πως έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. 

8. Τα ενθαρρύνουμε  να εκφράζουν  ειλικρινά τις προσωπικές τους απόψεις .Το παιδί νιώθει πολύ καλά όταν μπορεί να  εξωτερικεύει ξεκάθαρα τα συναισθήματά του χωρίς να νιώθει το αίσθημα του φόβου.

9. Τα αφήνουμε  να χειριστούν μόνα τους τις διαφωνίες του με τους άλλους. Πρέπει να ξέρει όμως το παιδί  ότι θα είμαστε πάντα εκεί σε περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν και χρειαστεί τη βοήθειά μας.

10. Τα κάνουμε  να νιώσουν ότι μπορούν να προσφέρουν. Συμπεριλαμβάνουμε  το παιδί σε καθημερινές απλές οικογενειακές αποφάσεις, π.χ. ρωτάμε το παιδί τι φαγητό να μαγειρέψουμε, πού θα θέλαμε να πάμε διακοπές. Με αυτόν τον τρόπο  το παιδί νιώθει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.

Ας βοηθήσουμε τα παιδιά να δέχονται μαζί με τα προτερήματά τους και κάποιες αδυναμίες τους, κι έτσι σιγά σιγά θα μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους. Ας τους εξηγήσουμε πως όλοι έχουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας και  ας μην τα παροτρύνουμε να γίνουν τέλεια και να είναι πάντα οι καλύτεροι μαθητές στην τάξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου