Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ξένες Γλώσσες

 



Τα οφέλη της γλωσσομάθειας στους μικρούς μαθητές

       Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εκμάθηση ξένης γλώσσας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως: βελτιωμένη σχολική απόδοση, οξύνοια και υψηλότερο βαθμό κοινωνικοποίησης. Έχει αποδειχθεί, ακόμη, ότι η μελέτη ξένης γλώσσας βοηθά τους μαθητές να ασκήσουν κριτική σκέψη. Τα παιδιά που εκτίθενται σε δύο ή περισσότερες γλώσσες είναι, συνήθως, πιο ευπροσάρμοστα, πιο δημιουργικά και φτάνουν υψηλότερα επίπεδα γνωσιακής ανάπτυξης σε μικρότερη ηλικία σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους που γνωρίζουν μόνο τη μητρική τους γλώσσα.

      Πιο συγκεκριμένα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών:

Διαμορφώνει το χαρακτήρα
Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας κάνει το παιδί  πιο ανοιχτόμυαλο . Εκτιμάς το συνάνθρωπό σου, έρχεται σε επαφή μαζί του, γνωρίζεις τα ήθη και τα έθιμα του, διασκεδάζεις μαζί του,αφήνεις πίσω τις μικρότητες της ζωής.
Ενισχύει τη σκέψη
Η διαδικασία μάθησης βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου λόγω ότι πρέπει να αναγνωρίσει, να διαπραγματευτεί την έννοια και να επικοινωνήσει σε διαφορετικά γλωσσικά συστήματα. Αυτή η ικανότητα δεν περιορίζεται μόνο στην διαδικασία της μάθησης της ξένης γλώσσας αλλά και σε άλλα θέματα, όπως η επίλυση προβλημάτων.
Βοηθά το μαθητή να γίνει καλύτερος
Αναρίθμητες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας (ειδικά σε μικρή ηλικία) ωφελεί τη γραφή και την ανάγνωση του παιδιού και στη μητρική του γλώσσα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευφυίας και βελτιώνει τις επιδόσεις του μαθητή στο σχολείο.
Συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων
Τα πολύγλωσσα άτομα και κυρίως τα παιδιά υπερτερούν στην εναλλαγή των συστημάτων του λόγου, δηλαδή στη δομή και τον γραπτό λόγο. Αυτή η εναλλαγή βοηθάει στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων.
Βελτιώνει τη μνήμη
 Η εκμάθηση μιας γλώσσας απαιτεί την απομνημόνευση λεξιλογίου και κανόνων που συμβάλλουν στην εκγύμναση του πνευματικού μυ. Αυτή η άσκηση βελτιώνει όλους τους τομείς της μνήμης, το οποίο σημαίνει ότι οι πολύγλωσσοι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα απομνημόνευσης καταλόγων ή ακολουθιών. Τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι οι γνώστες ξένων γλωσσών θυμούνται καλύτερα λίστες με ψώνια, ονόματα και κατευθύνσεις. 
Βελτιώνει τη γνώση της μητρικής γλώσσας
Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας απαιτεί την εξοικείωση με τους μηχανισμούς της γλώσσας, δηλαδή την γραμματική, την κλίση και τη δομή της πρότασης. Με αυτήν τη διαδικασία, o τρόπος λειτουργίας και η χρήση μιας γλώσσας γίνονται πιο αντιληπτοί.
Διευρύνει τους ορίζοντες
Γνωρίζοντας μια ξένη γλώσσα ένα παιδί  μπορεί να διαβάσεις βιβλία, εφημερίδες, ιστολόγια, να ακούσεις μουσική, να παρακολουθήσεις τηλεοπτικά προγράμματα σε άλλες γλώσσες. Μ' αυτό τον τρόπο καταλαβαίνει καλύτερα τι συμβαίνει γύρω του.
Οξύνει την παρατηρητικότητα
Τα αποτελέσματα μιας έρευνας στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Ισπανίας, σχετίζουν την πολυγλωσσία με την καλύτερη παρατηρητικότητα. Οι πολύγλωσσοι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στην συγκέντρωση σχετικών με το θέμα πληροφοριών και την απόρριψη των λιγότερο σημαντικών. Επίσης, είναι καλύτεροι στον εντοπισμό παραπλανητικών στοιχείων.
Βοηθά στη λήψη αποφάσεων και τη βελτίωση δεξιοτήτων
Σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι δίγλωσσοι τείνουν να παίρνουν πιο ορθολογιστικές αποφάσεις. Ο ορισμός της έννοιας των λέξεων της ξένης γλώσσας ποικίλει και μπορεί να αποδοθεί ποικιλοτρόπως μέσα στις διάφορες προτάσεις. Αυτό μπορεί να επηρεάσει υποσυνείδητα την κρίση. Οι δίγλωσσοι είναι πιο σίγουροι για τις επιλογές τους όταν το σκέφτονται και στη δεύτερη γλώσσα και καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.


http://interpressgr.blogspot.gr/2013/09/blog-post_27.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου