Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: Αξιοποιούμε δημιουργικά το χρόνο των παιδιών

 




Γράφει η Καραγγελή Κυριακή – Μαρία
Δασκάλα





Στην εποχή μας, ο ελεύθερος χρόνος αποτελεί δυστυχώς πολυτέλεια. Για το λόγο αυτό οι διακοπές των Χριστουγέννων αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά.
Η απάντηση στην ερώτηση πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνουμε στα παιδια έιναι μόνο μία:
“ Όσο περισσότερο χρόνο γίνεται!”. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ποιοτικό χρόνο με τους γονείς και τους συγγενείς τους όσο τίποτε άλλο.
Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας. Δραστηριότητες που καλλιεργούν τη μνήμη, τη κρίση , τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών. Καλό θα ήταν αυτά τα Χριστούγεννα να απαλαχθουμε από την τηλεόραση και να εμπλουτίσουμε την καθημερινότητα των παιδιών με άλλες πιο εποικοδομητικές δραστηριότητες.
Αρχικά, μπορούμε να ενταξουμε το παιδί μας στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Μπορούμε να του ζητήσουμε να μας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού, στη διακόσμηση καθώς και στην παρασκευή των χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων. Το τελευταίο είναι ίσως η ομορφότερη ασχολία των μικρών παιδιών τα αποία μετατρέπονται σε δεινούς ζαχαροπλάστες! Μπορούμε φέτος να φτιάξουμε τα γλυκά μας με σχεδιάκια. Κουραμπιέδες και μελομακάρονα σε σχήμα αστεριού, χριστουγεννιάτικου δέντρου, καμπανούλας και τόσα άλλα. Σε όλο αυτό το χρόνο που θα περάσουμε μαζί θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να μιλήσουμε, να γελάσουμε και να μοιραστούμε εμπειρίες. Μπορεί η κουζίνα μας να λερωθεί λίγο περισσότερο από πέρυσι αλλά τα παιδάκια μας θα είναι περισσότερο χαρούμενα. Μη ξεχνάμε πως ακόμα και να λερωθεί πολύ με τη ζύμη είναι κάτι που το απολαμβάνει.
Έχουμε το χρόνο να πούμε στα παιδιά όμορφες ιστορίες γιατί τα παιδιά λατρεύουν την μαγεία των χριστουγέννων. Μπορούμε να τους ζητήσουμε να ολοκληρώσουν μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, να ζωγραφίσουν μια όμορφη εικόνα με θέμα το παραμύθι που άκουσαν, να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να περιγράψουν τα πρόσωπα της ιστορίας.Επίσης, το κλίμα των Χριστουγέννων βοηθά να εντάξουμε τη μουσική στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε να παίξουμε μουσικές καρέκλες, να οργανώσουμε μια μουσικοχορευτική βραδια με όμορφα και ρυθμικά τραγούδια καθώς και να κάνουμε καραόκε.
Δεν παραλείπουμε να γράψουμε ένα υπέροχο γράμμα στον Άγιο Βασίλη και να του ζητήσουμε αυτό που θέλουμε. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορούμε να συζητήσουμε με το παιδί για τα αγαπημένα του παιχνίδια, για τους στόχους για τη νέα χρονιά και για πράγματα που έκανε τη χρονιά που περνάει και δεν τα θεωρεί σωστά. Μη ξεχνάμε πως πρέπει και του χρόνου να το θυμηθεί ο Άγιος Βασίλης!
Φέτος τα Χριστούγεννα ο καιρός ευνόει τους περιπάτους και τις εκδρομές στο περιβάλλον και τη φύση. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να συλλέξουμε φύλλα και να φτιάξουμε ένα όμορφο φυτολόγιο, να μαζέψουμε φυσικά υλικά και να κάνουμε κατασκευούλες, να διαβάσουμε τις πινακίδες και τις ταμπέλες στους δρόμους και φυσικά να περιποιηθούμε τον κήπο στο σπίτι μας και να φυτέψουμε μαζί με το παιδί ένα καινούργιο λουλούδι.
Όταν είμαστε στο σπίτι έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κατασκευές όπως origami, μακέτες και φιγούρες για το θέατρο σκιών καθώς και να παίξουμε διάφορα επιτραπέζια και ομαδικά παιχνίδια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το παιδί αναπτύσσει τη δημιουργικότητά του , μαθαίνει την αξία του παιχνιδιού και αντιλαμβάνεται πως δεν είναι ανάγκη πάντα να είναι ο νικητής.
Τέλος, μπορούμε να συζητήσουμε το παιδί μας για τα έθιμα των Χριστουγέννων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς και σε χώρες του κόσμου. Είναι βέβαιο πως θα ενθουσιαστεί και θα εκφράσει πολλές απορίες. Όλες τις παραπάνω όμορφες στιγμές αλλά και τα πλούσια συναισθήματα μπορούμε να τα καταγράφουμε σε ένα ημερολόγιο, το ημερολόγιο των φετινών Χριστουγέννων!
Ας είναι οι φετινές χριστουγεννιάτικες διακοπές οι ομορφότερες διακοπές των παιδιών που θα θυμούνται για πάντα. Γιατί τα παιδιά είναι σίγουρο πως θα ξεχάσουν το φετινό χριστουγεννιάτικο δώρο, όσο ακρίβο και όμορφο αν είναι, αλλά δε θα ξεχάσουν ποτέ πόσο όμορφα και ζεστά ένιωσαν μαζί σας!


Εύχομαι το Νέο Έτος 2015 να γεμίσει την καρδιά μας ευτυχία, χαρά, αγάπη και πάνω απ' όλα ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου